Keresés
  • Sanity

Miért olyan nagy dolog, hogy Ronaldo a vizet választotta a Coca-Cola helyett?

Frissítve: 2021. szept. 23.


A labdarúgó Európa-bajnokság kedd esti sajtótájékoztatóján C. Ronaldo fintorogva tolta el maga elől a Coca-Cola Company által szponzorált kólát (a cukormenteset is) és helyette meglebegtette egy vizespalackot, jelezvén, hogy a vízfogyasztást részesíti előnyben. Ennek hatására - a Guardian közlése szerint - a Coca-Cola piaci értéke négymilliárd dollárt zuhant. Miért olyan nagydolog ez? Annak kellene most örülni, hogy az üdítőgyártó nagyhatalom dollármilliókat bukott? Aligha. Cristiano ezen húzásának számomra eszmei értéke van.


A The Coca-Cola Company a világ legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója és eladója. A cég több mint 200 országban összesen közel 400 márkanév tulajdonosa. Ezek közé tartozik a cég fő terméke, a Coca-Cola, továbbá a Fanta, Sprite, stb., valamint ezek cukormentes, cserébe aszpartám-tartalmú verziója. (Az aszpartám egy olyan mesterséges édesítőszer, amelyről számos kutatás bebizonyította, hogy fogyasztása kimondottan káros az ember egészségére, mégis még mindig előszeretettel alkalmazzák ezekben a cukormentes italokban.)


A közismert portugál labdarúgó, Cristiano Ronaldo, ötszörös Aranylabdás játékos mondhatni, az egész foci EB legnagyobb sztárja. A nevét mindenki ismeri, rengeteg sportoló és gyermek példaképe. A hivatalos oldalát Facebookon 148 millióan követik, az Instagramon pedig jelenleg 299 milliós követőtáborral rendelkezik. Egy ilyen kaliberű sportoló nevével, arcával vagy a megjelenésével szinte bármit el lehet adni, a tehetségen kívül ez adja még egy játékos értékét. Nem véletlen, hogy CR7 az egyik legdrágább focista a világon. Mindennel, amit visel vagy amit fogyaszt (mondjuk rászisszent egy dobozos kólára) képvisel és reklámoz valamit. A foci EB ráadásul minden alkalommal újabb és újabb nézettségi rekordot generál.


Mi a probléma tehát azzal, hogy pl. a Coca-Cola (többek között) ilyen jelentős sporteseményeken és világhírű sportolókkal népszerűsíti a termékeit? Nemes egyszerűséggel az, hogy rendkívül megtévesztő. Miért? Mert az efféle a szponzorációkkal vagy reklámokkal ezek az italok ártatlan, kényeztető, sőt sok esetben egyenesen egészséges frissítőnek vannak beállítva, mindeközben pedig rendkívül károsak.


Napjainkban az üdítőitalok minden rendezvény, családi összejövetel kötelező elemei, de talán nem is ezzel van a legnagyobb baj, hanem a rendszeres, mindennapos fogyasztásukkal. Márpedig milliók isznak nem csak üdítőket, hanem energia- és sportitalokat, jegesteákat, ízesített vizeket és palackozott kávékat napi rendszerességgel. A folyamatos népszerűsítés ellenére érdemes áttekinteni, hogy ezek az italok hogyan is hatnak az egészségünkre.


Végre fellélegezhet a dohánylobbi! - írják a tudatosvasarlo.hu-n, hiszen a napjainkban a járványszerűen terjedő kóros elhízás és a vele kapcsolatos megbetegedések sokkal nagyobb terhet rónak az egészségügyre világszerte, mint a dohányzás – az elhízás egyik első számú oka pedig a rendszeres üdítőital fogyasztás. Ezek az italok rettenetesen hízlalnak, hiszen tele vannak cukorral és/vagy magas fruktóz-tartalmú kukoricasziruppal, nem hidratálnak és semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek. Szeretném leszögezni, hogy a cukormentes, mesterséges édesítőszerrel (szukralóz, aszpartám stb.) készült üdítőitalok is ugyan olyan károsak, ha nem károsabbak, mint a magas cukortartalmú társaik.


Az üdítőitalok káros hatására rengeteg tanulmány rámutatott már. Rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a későbbi szívbetegséggel, a 2-es típusú cukorbetegséggel és rákos megbetegedésekkel, ráadásul a drogokhoz hasonló függőséget okoznak. Olyan komoly betegségekkel hozhatók kapcsolatba, mint pl.: - Diabétesz - Elhízás - Szívelégtelenség - Rák - Csontritkulás - Vesekő A túlzott cukorbevitel továbbá: - Károsítja a májat - Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához - Elősegíti az idő előtti öregedést - Károsítja a fogzománcot Ráadásul, az üdítőitalok fogyasztása ugyan olyan káros, mint a dohányzás. Az American Journal of Public Health-ben megjelent kutatási eredmények alapján, a cukros üdítők napi szintű fogyasztása olyan mértékben öregíti az immunsejteket, mint a dohányzás.

Ennek ellenére, minden egyes nap a kereskedelmi csatornákon vagy a világhálón azt próbálják velünk elhitetni, hogy az egészségünk szempontjából a cukros gyümölcslevek fogyasztása sokkal jobb és egyszerűbb megoldás, mint egy változatos és kiegyensúlyozott étrend. Nem meglepő, hiszen a dohányiparhoz hasonlóan az üdítőipar mögött a világ egyik legnagyobb hatalmú érdekcsoportja áll. Ezeknek a reklámoknak köszönhetően mára kb. 500 millió kórosan elhízott beteggel kell számolni. Ezzel szemben, ha hiszel a reklámoknak és emiatt bármilyen egészségügyi problémád lesz, az viszont már a te felelősséged...

A legszomorúbb az egész történetben, hogy már a pici gyerekek is a propaganda áldozatai, akiknek mi magunk töltjük ki az egészségesnek hitt, dobozos gyümölcsleveket, vagy akár a kólát (tisztelet a kivételnek). Akkor is öntenél egy pohárral üdítőt a gyermekednek, ha tudnád, hogy legalább annyira káros mint a dohányzás? Megkínálnád a gyermeked egy szál cigarettával?


Mindezek tudatában nem etikátlan tehát olyan termékeket reklámozni, amelyek a teljes népesség egészségét károsítják? Ebbe a tökéletesen felépített propagálásba állt most bele Cristiano Ronaldo. Az, hogy egy ilyen kaliberű sporteseményen, rekordnézettséget döntögető közvetítésben egy világhírű focista félre tette a kólásüvegeket és helyette a vizet választotta, hatalmas jelentőséggel bír! Azon kívül, hogy valóban a víz a legjobb választás a test hidratálására, a szomjúság elhárítására, ez egy üzenet volt az egész világ számára: eljött a tudatosság, és a tudatos döntések ideje! Te magad miért innál olyat, ami megbetegít? Biztos, hogy kövéren és fiatalon akarunk meghalni?

Ne hagyd magad befolyásolni! Győzzön a józan ész! Vállalj végre felelősséget magadért! Tegyél az egészségedért! Hozz te is tudatos döntéseket!


Ha készen állsz a változásra, nálam minden adott hozzá.Forrásirodalom:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/meregbe-csomagolt-etelek.htm

https://www.tenyek-tevhitek.hu/fruktozos-uditok.htm

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_cukor-es_a_tudomanyos_vizsgalatok_orult_vilaga.htm

https://www.theguardian.com/football/2021/jun/16/cristiano-ronaldo-snubs-coca-cola-billions-wiped-off-drink-giants-market-value?fbclid=IwAR3vA7_D9aZf3sAsl9414msgjplape7pngZEvUSBiOhh-ixEhnMIp4ckaJY

https://tudatosvasarlo.hu/mi-baj-cukros-uditokkel/


5 megtekintés0 hozzászólás