Keresés
 • Sanity

A fantasztikus négyes az immunerősítésben

4 alapvitamin, hogy felturbózd az immunrendszered vírusos időkben


A koronavírus-járvány kirobbanása óta az egészségügyi állapotunk és immunrendszerünk védelme új megvilágításba került. A jelen kialakult helyzetben legalább egyszer mindenki elgondolkodott már azon, hogy mi az, amit az általános járványügyi szabályok betartásán kívül (maszkviselés, védőtávolság betartása, önkéntes karantén) megtehet a saját, vagy családja egészségének érdekében. Még most sem késő megváltoztatni rossz szokásainkat, nagyobb hangsúlyt fektetni az egészséges táplálkozásra és a megfelelő kiegészítők használatával megvédeni magunkat a fertőzésekkel szemben. Ebben a cikkben azt a négy vitamint szeretném bemutatni, amelyek segítségével bárki felturbózhatja az immunrendszerét. A fantasztikus négyes az immunerősítés szempontjából pedig: a C-vitamin, D-vitamin, K-vitamin és az ásványi anyagok királynője, a magnézium.


Tudj meg róluk többet!C-vitamin

A C-vitamint (aszkorbinsavat) szerencsére ma már nem kell bemutatni senkinek, az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, a „vitaminok vitaminja”, immunrendszerünk építőköve. Számos védőszerepet lát el a szervezetünkben, előállítására azonban (az állatokkal ellentétben) mégsem vagyunk képesek, így nagyon fontos táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel pótolni.

Néhány a legfontosabb hatásaiból:

 • Erősíti az immunrendszert

 • Segít megelőzni a tüdőgyulladást, enyhíti a tüneteket

 • Csökkenti a megfázás időtartamát

 • Gyulladáscsökkentő hatású

 • Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

 • Enyhíti a fáradságot

Amikor vírusos fertőzés ellen kell harcolnunk, C-vitamin szükségletünk megnövekedhet. Ha rendszeresen pótoljuk, immunerősítő hatásának köszönhetően a szervezet könnyebben küzdi le a különböző megbetegedéseket. Sőt, a megfelelő C-vitamin bevitel segíthet megelőzni, a vírusos megbetegedéseket, és nagyban meggyorsíthatja a felgyógyulást a vírusos fertőzésekből.


D-vitamin – A napfény vitaminja

Az utóbbi évtizedekben rengeteg kutatás foglalkozott a D-vitamin hiány és nyugati népesség nagyfokú egészségromlásának összefüggéseivel. Kutatások alapján a magasabb D-vitamin szinttel rendelkező népesség körében jelentősen alacsonyabb a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Hogy lehet ez?

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő, napfény hatására. Az ember az egyenlítő környékéről származik, őseinket rengeteg napsütés érte az év minden napján, így az evolúció során szervezetünkben mindig magas volt a D-vitamin szint, ehhez is alkalmazkodtunk. Az optimális D3-vitamin szint elérésével számos betegség megelőzhető, a már kialakult betegségek lefolyása enyhíthető. Hatása igen széleskörű. A D-vitamin tudományosan igazolt hatásai:

 • Immunrendszer erősítés

 • Légúti betegségek megelőzése és kezelése

 • Felső légúti fertőzések és influenza-megelőzése

 • Cukorbetegség megelőzése és enyhítése

 • Autoimmun betegségek kezelése

 • Támogatja a szív és érrendszer egészségét

 • Enyhíti és megelőzi a depressziót

 • Férfiak és nők termékenységét egyaránt fokozza

Az új koronavírus (Covid-19) megjelenésével egyidőben megnőtt a kereslet a D-vitamin rendszeres pótlására, ami pozitív változásnak mondható, viszont arról sajnos kevesen tudnak, hogy a hasznosulását elősegítő anyagok nélkül, önmagában szedve a D-vitamin kevésbé hatékony. A D-vitamin legfontosabb katalizátora ugyanis egy csodálatos ásványi anyag: a magnézium.


A magnézium és a D-vitamin

Magnézium jelenléte nélkül szervezetünkben a D-vitamin inaktív marad és inaktív formában is fog raktározódni. Ahhoz, hogy a szájon át bevitt D-vitamin aktív formává alakulhasson át, magnézium szükséges, mert ez az ásványi anyag működteti azokat az enzimeket, amik a D-vitamin átalakítását végzik. Magnéziumhiányos állapotban tehát a D-vitamin a szervezetben nem hasznosul. Mivel a D-vitaminnak is az aktív változata a hatásos, alacsony magnéziumszint esetén hiába magas valakinek a vérében mért D-vitaminszint, inaktív formájában az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nem fognak érvényesülni. Ezzel szemben a megfelelő magnéziumbevitel akár 30%-kal is megnöveli az aktív D-vitaminszintet.

A magnézium más tekintetben is egy rendkívül fontos ásványi anyag, szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Komoly védelmet jelent a betegségekkel szemben és jelentősen csökkenti a halálozás kockázatát. Több mint 300-féle enzim működését szabályozza.

A teljesség igénye nélkül a magnézium hozzájárul:

 • az immunrendszer megfelelő működéséhez

 • a vércukorszint szabályozásához

 • a normál szívritmus és vérnyomás fenntartásához

 • az idegrendszer megfelelő működéséhez

 • a normál izomműködéshez

 • a fáradtság csökkentéséhez

 • a normál szellemi funkciókhoz

 • csökkenti a stresszt

 • javítja az alvásminőséget

A lakosság 80%-a nem fogyaszt elegendő magnéziumot, így hiányállapota általánosnak mondható. Pótlása mindenki számára ajánlott. A magnéziumkészítmények felszívódása nagyon változó, szervetlen formái, mint a szulfát, –oxid, –karbonát, –hiroxid alig hasznosulnak. Érdemes mindig a jól felszívódó, szerves/kelát-kötésű formáit választani. A magnézium legjobban felszívódó formája a magnézium citrát és a biszglicinát. A citrátok 80%-a hasznosul, a glicinát hasznosulása 63%.


K vitamin

Bár a szóbeszéddel ellentétben a D3-vitamint túladagolni nehéz, az esetleges túladagolás káros következményeit (emelkedett kalciumszint a vérben és annak lerakódása) könnyedén elkerülhetjük, ha D-vitaminpótlásunkat kiegészítjük K1- és K2-vitaminnal (szabályozza a kalcium anyagcserét). Ráadásul a K-vitaminok fokozzák a D3-vitamin hatását.

A K2-vitamint az a tulajdonsága teszi nélkülözhetetlenné, hogy gondoskodik róla, hogy a bevitt kalcium a szervezetünkben oda épüljön be, ahol szükség van rá: a csontokba és fogakba, és ne oda, ahol árthat: a vesékbe, ereink falára vagy a lágyszövetekbe. Ezáltal a K2-vitamin fogyasztása csökkenti a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulását (K2-vitamin hiányában a kalcium pótlásának is káros következményei vannak).

Plusz egy érv a K-vitamin pótlása mellett: ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor még a szájon át történő kalciumpótlás nélkül is több kalciumhoz jut a szervezetünk, ugyanis képes azt a táplálékunkból hasznosítani.

Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján, a K-vitaminok hatásai a következők:

 • Gátolja a meszesedést – szív és érrendszeri, szervi és lágyszöveti meszesedést is

 • Véd a daganatos megbetegedések ellen

 • Megakadályozza a csontritkulást

 • D3-al együtt megakadályozza és vissza is fordítja a fogkövességet, fogszuvasodást

 • Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is hatásos

K2-vitamin készítményt is érdemes körültekintően választanunk. A K2 vitamin legaktívabb változata a menakinon-7-es, és ebből is csak a transz formájú hatásos és található meg a természetben. Figyeljünk rá, hogy csakis olyan terméket vásároljunk, amin ez jelölve van. Figyelem: Aki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt K-vitamin pótlásba kezd!


Figyelem! Jelen leírás nem helyettesíti az orvosi tanácsadást, orvosi diagnózist, vagy beteg-specifikus kezelési tanácsot.


Forrásmegjelölés:

A C-vitamin vírusellenes szer: Minden az adagolástól függ https://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-virus-ellenes-szer.htm forrása: Orthomolecular Medicine News Service, December 3, 2009 http://orthomolecular.org/resources/omns/v05n09.shtml

Glade MJ. A 21st century evaluation of the safety of oral vitamin D. Nutrition. 2012 Apr;28(4):344-56. fordította/kivonat Szendi Gábor https://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-fontossaga-a-21-szazadban.htm

Szu-Wen Chang, Hung-Chang Lee: Vitamin D and health - The missing vitamin in humans https://www.pediatr-neonatol.com/action/showPdf?pii=S1875-9572%2818%2930651-X

Nejla Latic, Reinhold G. Erben: Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555466/

Szendi Gábor: A D-vitaminszedés titkai https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_d-vitaminszedes_titkai.htm

Anne Marie Uwitonze, BDT, MS; Mohammed S. Razzaque, MBBS, PhD: Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function - The Journal of the American Osteopathic Association https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882&resultClick=1

Szendi Gábor: Az életmentő magnézium https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_eletmento_magnezium.htm

Role of Magnesium in Vitamin D Activation and

Function

Organic Newsroom - August 17, 2018: Magnesium Supplements: Different Types & Different Benefits https://www.organicnewsroom.com/magnesium-supplements/

Zittermann, Armin: Effects of vitamin K on calcium and bone metabolism https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2001/11000/Effects_of_vitamin_K_on_calcium_and_bone.3.aspx

Szendi Gábor: Az életmentő K-vitamin https://www.tenyek-tevhitek.hu/eletmento-k-vitamin.htm

William Faloon: Védelem az érelmeszesedés, a csontritkulás, a rák és az öregedés ellen – Fordította: Szendi Gábor - Forrás:Life Extension Magazin January 2009 63-75 old.

Szendi Gábor: Valami bűzlik a K2 körül - https://www.tenyek-tevhitek.hu/valami_buzlik_a_k2_korul.htm


5 megtekintés0 hozzászólás